تعریف و تبیین معارف وحیانی قرآن و اهل بیت برای نسل نوخاسته و پرسشگر رسالتی سترگ برای همگان است. کتاب "اندیشه اسلامی 2" که در ادامه نسخه اول از آن در دانشگاهای کشور تدریس می شود همین وظیفه را برعهده دارد. "اندیشه اسلامی 2" به تازگی دستخوش تغیراتی شده است که اثر روبه رو جدیدترین ویراست از این کتاب می باشد.
دانشجوی امروز، در برخورد با ایده ها و حوزه های مختلف نوین در زمینه های علمی و فرهنگی با انبوهی از پرسش های معرفتی، اعتقادی، رفتاری و.. رودررو و در کلاس معارف اسلامی حاضر می شود و انتظار پاسخ روشن و مستدل دارد.
معرفی ویدیویی کتاب اندیشه اسلامی:
هدف و معنای زندگی در تفکرات اسلامی:
هدف و معنای زندگی چیست؟
برای پاسخ به این پرسش، باید دانست که خود زندگی چیست، سپس به تلاش انسان برای حفظ زندگی خود نگریست. زندگی برای کسانی که توان در ابعاد گسترده و متنوع آن را ندارند، فقط پدیده ای شخصی و محدود به کارهای شخصی است؛ اما برای آنان که زندگی را جزئی از پهنه هستی و مرحله ای از حرکت به سوی جاودانگی می بینند، زندگی قطعه ای از آهنگ کل عالم و گامی به سوی نیل به کمال مطلق است.
در حالت عادی، انسان توان خود را صرف ادامه زندگی، بهبود کیفیت آن و محافظت از آن می کند. تغذیه و رشد برای او مهم است و برای حفظ سلامتی، رفع آسیب ها، گریز از خطرات و درمان بیماری ها می کوشد.
شاید بتوان گفت انسان بیش از هرچیز برای حفظ حیات تلاش می کند و این برایش ارزشی ویژه دارد؛ از این رو، باید معنای زندگی را نیز در همین درجه از اهمیت جست وجو کرد. اگر زندگی معنا و هدفی دارد، باید هم طراز تلاش انسان برای حفظ آن باشد. بیشترین همت و تلاش انسان صرف حفظ حیات می شود؛ بنابراین، معنای زندگی نیز باید ناظر به همین جدی ترین و مهم ترین دارایی انسان باشد.
هدف و معنای زندگی، همان حقیقتی است که توانایی، آگاهی و شوق انسان را به سوی خود می کشد و انسان برای به دست آوردن و جاودانه داشتن آن همیشه در کوشش است.
اکنون باید پرسید آیا مبدأ و حقیقتی وجود دارد که این خواسته جایگزین ناپذیر انسان را تأمین کند یا دست کم راه و ابزار تحصیل و تأمین آن را به انسان نشان دهد و بیاموزد؟ شاید بتوان گفت بسیاری از مکاتب و آیین ها و گرایش ها در دنیا با تمرکز بر این نکته کوشیده اند توجه انسان را به خود جلب کنند.
برخی نیز توان پاسخ نداشته و صورت مسئله را پاك کرده اند. آنان جاودانگی را که خواسته درونی و فطری انسان است موهوم و دست نیافتنی خوانده و حق حیات ابدی را از او گرفته اند. بعضی مکاتب نیز حیات ابدی را خواسته حقیقی و حق بجای انسان دانسته اند.
صفحه 17 کتاب اندیشه اسلامی 2
برشی از کتاب اندیشه اسلامی 2:
ممکن است میان معجزه و سحر و جادو و شعبده شباهت هایی تصور شود. باید گفت که راه تشخیص معجزه از سحر و جادو، نخست ادعای کسی است که کاری خارق العاده را انجام می دهد. معجزه ای که انبیاء ارائه می دهند، در راستای دعوت انسان ها به سوی کمال و سعادت حقیقی از راه اطاعت از خداست.
پیامبران که فرستادگان حقیقی خداوند حکیم هستند، هرگز مردم را به خود و منافع خود دعوت نمی کنند، بلکه خود را پیام اور خدا معرفی می کنند و پیامشان را معطوف به كمال طلبی فطری انسان می دانند. در مقابل، کسانی که سحر و جادو و شعبده می کنند، دیگران را به خود دعوت می کنند تا به اهداف شخصی خود برسند، حتی اگر هدف آنان این باشد که مردم آنان را تشویق کنند.
علاوه بر آن، سحر و جادو را میتوان یاد گرفت و آموخت؛ اما پیامبران بدون یادگیری و تمرین، معجزه خود را ظاهر می کنند. ساحر و جادوگر هرگز نمی تواند بدون تمرین و بدون دراختیارداشتن ابزار و امکانات لازم خواسته دیگران را به جای آورد؛ اما پیامبران الهی، بدون ابزار و امکانات و بدون صرف زمان و تمرین، بسیاری از خواسته های مخاطبان خود را تأمین می کردند.
در مجموع، ذات معجزه، اثبات هدایتگری انبیاء به سوی حق تعالی است که قاطع و خدشه ناپذیر و برتر از قدرت مبارزان و مخالفان است.
صفحه 72 کتاب اندیشه اسلامی 2
موعود و منجی در ادیان:
مسیحیت نیز به منجی اعتقادی جدی دارد. مسیحیت در متن جامعه یهودی متولد شد و در دوران نخست شکل گیری یهود، باوری تاریخی به ظهور مسیح نجات بخش بروز کرد. یهودیان آن دوران در عین پایبندی به شریعت موسی عیسی را موعودی میدانستند که بنی اسرائیل در انتظار اوست.
این انتظار همچنان ادامه یافت تا مسیحیت از دل قوم یهود سر برآورد و انتظار برای ظهور منجی، پررنگ تر از گذشته در عهد جديد استقرار یافت. به باور مسیحیان، مسیح يك بار برای نجات مسیحیان آمد؛ اما روزگار با او سازش نکرد تا اینکه او را بر صلیب کردند؛ اما مسیح بازخواهد گشت تا دیگربار حکومت بر کلیسا و قدیسان را به دست گیرد.
او که پسر خدا یا روح خدا نامیده می شود و به «داور جهان» نیز شهرت دارد، تسلی بخش ارواح ستم کشیده و همراه روح القدس است که با سلطه بر جهان، سختی آخرالزمان را به خوشبختی و آسایش و کمال مردمان تبدیل می کند.
۴ در باور مسیحیت امروزی، رستاخیز عیسی، بخشی از نقشه خدا برای انسان آینده جهان است. دیری نخواهد پایید که عیسی از پس مرگ، به عنوان خدا بازخواهد گشت تا برنامه ناتمام خود در ظهور اول را تمام کند.
صفحه 160 کتاب اندیشه اسلامی 2