روان شناسی مثبت نگر نظریه ها، پژوهش ها و کاربست ها
مولف (پدیدآور) :ایلونا بونیول
مولف (پدیدآور) :کیت هفرن
مترجم :محمد تقی تبیک
مترجم :زندی محسن
کتاب"روان شناسی مثبت نگر نظریه ها، پژوهش ها و کاربست ها" درسنامه جامع و نوینی است که میکوشد مهمترین نظریه ها پژوهشها و کاربردهای این حوزه روان شناختی را در قالب روش ها و فنون جذاب آموزشی ارائه کند خواندن این کتاب را به تمام دانشجویان رشته روانشناسی به ویژه دانشجویان روانشناسی مثبت نگر مشاوران مربیان و پژوهشگران حوزه های روانشناسی اخلاق و تربیت توصیه میکنیم.
پیشنهاد ما: خرید کتاب جامع السعادات
آیا خوش بینی همیشه خوب است؟
باری، آیا خوش بینی، با همه شواهد مثبتی که پشتیبان آن است، همیشه چیز خوبی است؟ خب، از آنجا که این داده ها بر موقعیتهای عادی استوار هستند، شواهدی نشان می دهند که خوش بینی می تواند در شرایط مشخص و برای افراد خاصی زیان آور باشد.صادقانه اذعان میکنیم که هنگام تعطیلات، آدم های بدبین دفاعی بودیم. و علاوه بر این، ما آن حالت دوست داشتیم. خوب چه عیبی دارد که اینها فواید بدبین دفاعی بودن باشند؟
خب، خدا را شکر، بله اینها فواید بدبینی دفاعی هستند.بدبینی دفاعی بر توانایی تصور کردن و برنامه ریزی برای بدترین وضع ممکن استوار است؛ بنابراین، بدبین های دفاعی ترجیح میدهند آماده باشند و بر همه زوایا اشراف داشته باشند. این یک راهبرد شناختی است که انتظارات را با وجود عملکرد خوب در موقعیت های مشابه پیشین (نورم و کانتور، ۱۹۸۶) برای عملکرد آینده نزدیک کم می کند.
این سبک فکری از شوکی که شکست احتمالی ممکن است وارد کند جلوگیری می کند، تامل و تمرین را بر می انگیزاند و راهبردی است که برای مهار اضطراب به کار می رود تا تولید انگیزه کند. بدبین های دفاعی میزان انتظارات خود را به طور غیر واقع بینانه كم و به این موضوع فکر می کنند که چگونه مشکلات احتمالی موجود در تکلیف اضطراب آور را از پیش حل کنند (هلد، ۲۰۰۴).
صفحه 145 کتاب روان شناسی مثبت نگر نظریه ها، پژوهش ها و کاربست ها
چرا قالب ذهنی مهم است؟
چرا این موضوع که ما امور را از عینک قالب ذهنی ایستا یا پیش رونده می بینیم، مهم است؟ پژوهشگران بر این باورند که وقتی افراد با زمانهای دشوار روبه رو می شوند، سنخ قالب ذهنی ای که پیشتر برگزیده اند، یا آنها را در دستیابی به هدف مطلوبشان توانمند می کند، و یا اینکه جلوی آنها را می گیرد. این فرایند متضمن این است که قالب ذهنی به شکست ها چگونه واکنش نشان می دهد، به تلاش برای برآمدن از پس موقعیت چه نگاهی دارد، و سرانجام اینکه ماهیت تدابیری که برای غلبه بر مشکلاتشان ایحاد می کنند، چیست.
بیایید نگاه دقیق تری بر قالب ذهنی ایستا بیندازیم.هنگامی که ما دچار یک قالب ذهنی ایستا هستیم و با موقعیتی دشوار روبرو می شویم، معمولا «پاسخ درمانده» را فرا می خوانیم. این پاسخ بدان معناست که دارندگان قالب ذهنی ایستا به هنگام روبرو شدن با ناکامی یا چالش، توجهی به یادگیری اطلاعات نمی کنند. آنها افسرده میشوند، شور و شوق و انرژی شان تحلیل می رود، و عزت نفسشان را از دست می دهند.
آنها همچنین توانایی هایشان را نادیده می گیرند، موفقیت های گذشته و حال را کوچک می شمرند، و کاستی ها و شکست هایشان را بیش از اندازه بزرگ نشان می دهند. دست آخر، علت پیشامدها را به عنوان چیزی که برای آنان همیشگی و پایدار است، تفسیر می کنند.
صفحه 216 کتاب روان شناسی مثبت نگر نظریه ها، پژوهش ها و کاربست ها