رضاشاه در سالهای آخر سلطنتش چنین مینمود که نسبت به قدرت، حالت جنون پیدا کرده است... . این نظر یکی از اندیشمندان خارجی در مورد شخصی است که خود را "خود خدا" میدانست.
کتاب "خود خدا" به قلم سید محمدحسین راجی و محسن فوجی به سراغ خاطراتی پر جاذبه از رضا پهلوی در نگاه نویسندگان و اندیشمندان خارجی رفته و از دیدگاه غیرایرانیان به این شخص نگاهی انداخته است.
معرفی صوتی کتاب خود خدا:
معرفی کتاب خود خدا:
فردی که تحلیلی از تحولات تاریخی معاصر خود نداشته باشد هرچند در برخی زمینهها سرآمد بوده و در برخی موضوعات نیز از جمله نخبگان آن رشته باشد، نمیتوان ادعا کرد که انسان مطلع و صاحبنظری است.
داشتن تحلیلی درست از تحولات تاریخی میتواند برای عبرت گیرندگان تضمینکننده این نکته اساسی باشد که در صورت شناخت صحیح تاریخ پیامدهای حرکت انحرافی گذشته دامنگیر آنها نخواهد شد؛ هر چند که بنا به گفته مولای متقیان حضرت علی همواره عبرتها زیادند و عبرت گیرندگان اندک.
از جمله مسائلی که نیاز به مطالعه و آگاهی در مورد آن در بین مردم بهشدت احساس میشود تاریخ معاصر، ایران خصوصاً دوره پهلوی است که این کتاب تلاش دارد تا پنجرههایی بهسوی این دوران باز نماید.
این مقطع از آن جایی شایسته بحث و تأمل جدی است که ادراکات و تصورات در مورد آنها مبنای مباحثات و مجادلاتی از جنس تغییر و تحریف تاریخ شده که تا به امروز نیز امتدادیافته است.
تاریخ پهلوی دارای عبرتهای زیادی است که با بررسی دقیق آنها چراغی روشن به نسل معاصر و آیندگان داده خواهد شد تا با استفاده از آن، چراغ به چند فرسخی راه و روش آنها نزدیک هم نشوند. بدین ترتیب گزارش، دقیق درست و غیر مغرضانه وقایع این دوران خدمتی بزرگ به نسل آینده است.
رضا شاه، زمین خوار اعظم:
جان فوران استاد جامعهشناسی در دانشگاه سانتاباربارا کالیفرنیا در کتاب مقاومت شکننده تاریخ تحولات اجتماعی ایران از سال ۱۵۰۰ میلادی تا انقلاب مینویسد:
رضاشاه در زمینخواری شهرهٔ خاص و عام بود زمینداران از روی اکراه یا ترس بخشی از املاک خود را به او پیشکش میکردند و رضاشاه از زمینهای سایر نقاط کشور پیشکشی آنها را جبران میکرد.
تقریباً همه زمینهای استان مازندران زادگاه رضاشاه و بخشهای وسیعی از گیلان و گرگان که مرکز تولید برنج ایران بود به مالکیت خصوصی او درآمد؛ یعنی ۲۰۰ روستا یا جمعیتی متجاوز از ۲۳۵۰۰۰ نفر در مالکیت او قرار گرفت.
اگرچه ویلبر تردید دارد که آیا رضاشاه از همه شیوههایی که مأموران متعصب او به نام شاه بر مردم روا میداشتند، آگاهی داشته است؛ اما تصدیق میکند چنان که یکی از وابستگان او میگوید شاه زمینهای وسیعی را مالک بود و به سبب نفعی که باران در کشاورزی دارد روزهای بارانی سراپا شوق میشد
صفحه 31 کتاب خود خدا
بخشی از کتاب خود خدا:
محمدقلی مجد، مدرس مرکز خاورمیانه دانشگاه پنسیلوانیا، در کتاب «رضاشاه و بریتانیا» مینویسد:
کمی پس از سقوط رضاشاه در سپتامبر ۱۹۴۱م شهریور ۱۳۲۰ شمسی لوییس جی دريفوس جونیور وزیر آمریکا درباره حکومت طولاني وحشت و کشتار اینگونه اظهارنظر کرد: «رضاشاه صدها نفر را بدون دلیل و محاکمه و فقط از روی بوالهوسی شخصی و یا به سبب قدرتگرفتن آنها به زندان میانداخت. برخی از آنها را چنان از پیش پای خود برداشت که دیگر هرگز بازنمیگردند».
او درباره شکنجه در زندانهای رضاشاه میافزاید روزنامه کوشش در شماره ۳۰ اکتبرم، ۸ آبان شمسی به شکنجه زندانیان توسط رئیس نظمیه اشاره کرد و خواستار آن شد که شکنجه زندانیان بلافاصله متوقف و ابزارآلات شکنجه معدوم شود.
صفحه 248 کتاب خود خدا