خرید انواع کتاب قرآن و مفاتیح الجنان با بالاترین تخفیف + طراحی یادبود رایگان حتماً ببینید

ادبیات فارسی

ادیان و مذاهب

اصول دین و اعتقادات

اهل بیت (ع)

سبک زندگی

قرآن

کودک و نوجوان

علوم و فنون

حوزه علمیه

احادیث | ادعیه | زیارت


    سه شنبه 31 ارديبهشت 1398
مصطفی محدثی خراسانی، شاعر پیشکسوت با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری گفت: مقام معظم رهبری بارها درباره اهمیت زبان فارسی و خطرهایی که آن را تهدید می‌کند، صحبت کرده‌اند؛ اما امسال و با توجه به صحبت‌های مطرح شده، برداشت من این است که این دغدغه‌ها تبدیل به یک نگرانی جدی شده است.

در شب ولادت با سعادت کریم اهل‌بیت حضرت امام حسن مجتبی (علیه‌السلام) جمعی از استادان زبان و ادب پارسی و شاعران جوان و پیشکسوت با حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی دیدار کردند. مقام معظم رهبری در بخشی از صحبت‌های خود در این دیدار فرمودند: «من راجع به زبان فارسی حقیقتاً نگرانم زیرا در جریان عمومی، زبان فارسی در حال فرسایش است. من از صداوسیما گله‌مندم، به دلیل اینکه به جای ترویج زبان صحیح و معیار و زبان صیقل‌خورده و درست، گاهی زبان بی‌هویت و تعابیر غلط و بدتر از همه تعابیر خارجی را ترویج می‌کند. انتشار فلان لغت فرنگی یک مترجم یا نویسنده از تلویزیون، موجب عمومی شدن آن لغت و آلوده شدن زبان به زوائد مضرّ می‌شود.»

ایشان با تقبیح استفاده فراوان از لغات بیگانه در رسانه‌ها، خطاب به مسئولان تأکید کردند: «نگذارید زبان فارسی دچار فرسودگی و ویرانی شود.» با توجه به دغدغه‌های مقام معظم رهبری، گپ‌وگفت کوتاهی را با مصطفی محدثی‌خراسانی،‌ یکی از شاعران حاضر در جلسه انجام دادیم تا از کم‌کیف این جلسه بیشتر‌آگاه شویم.
 
مصطفی محدثی خراسانی در گفت‌وگو با ایبنا اظهار کرد: صحبت‌های مقام معظم رهبری در رابطه با اهمیت زبان فارسی و خطرهایی که آن را تهدید می‌کند، برای ایشان تازگی ندارد و دغدغه‌ای است که آقا بارها درباره آن صحبت کرده‌اند؛ اما این بار و با توجه به صحبت‌های مطرح شده، برداشت من این است که این دغدغه تبدیل به یک نگرانی جدی شده است.
 
وی ادامه داد: متاسفانه عملکرد نهادهای مختلف فرهنگی کار را به اینجا رسانده است؛ نهادهایی که مقام معظم رهبری در صحبت‌های خودشان به چند نمونه نیز اشاره کردند. البته تاکید ویژه رهبری روی صداوسیما و تیتراژ‌های بی‌محتوایی بود که این روزها شاهد و شنونده آن هستیم. بدون شک برنامه‌های صداوسیما روی جامعه تاثیرگذار است؛ چراکه رسانه‌ها هستند که برخی اصطلاح‌ها و کارهای غلط را در جامعه باب می‌کنند.

این شاعر پیشکسوت با اشاره به نگرانی‌های مقام معظم رهبری در حوزه ترانه گفت: شعر همیشه در خدمت زبان فارسی بوده و این حوزه زبان را تا امروز نگه داشته است؛ با این حال، وضعیت این روزهای بازار ترانه شباهتی به عملکرد حوزه شعر ندارد و این روزها حوزه ترانه به قدری بی‌در و پیکر شده است که هر آدم بی‌سوادی وارد این حوزه می‌شود و مفاهیم بی‌ارزش و دور از هویت ملی و مذهبی ما را در قالب یک قطعه موسیقی به خورد مخاطب می‌دهد. از طرفی متاسفانه نهادهای فرهنگی نیز با پول بیت‌المال مروج آنها می‌شوند.

وی افزود: عدم نظارت کافی در این حوزه باعث شده که ذائقه مردم تغییر کند و این افراد محصول نازلی را از نظر فرهنگی به مردم ارائه دهند و به این ترتیب باعث آسیب رساندن به زبان فارسی شوند. این‌ها هشدارهایی است که نیاز به تصمیمات جدی دارد تا جلو ادامه روند تخریبی را بگیریم. البته مقام معظم رهبری در فرمایشات خود به چند مورد از این راهکارها اشاره کردند.

محدثی‌خراسانی با گلایه از نبود حمایت لازم از شاعران گفت: مشکل ما این است که حوزه ادبیات و زبان فارسی یک نهاد مسئول و متولی توانمندی به لحاظ سیاستگذاری ندارد و در همه این سال‌ها نیز بخش عمده‌ای از کارهایی که انجام شده است با عشق و علاقه شاعران بوده است. شاعرانی که بدون حمایت و بدون برنامه‌های کلان راهبردی مسیر خود را ادامه می‌دهند.

وی ادامه داد: در طول سال‌های گذشته تنها نقطه روشن حوزه شعر،‌ همین دیدارهای رهبری بوده است. این دیدارها بیانگر آن است که قطعا ایشان ضرورت توجه به حوزه شعر را احساس کرده‌اند؛ بنابراین سایر نهادها نیز باید از توجه ویژه مقام معظم رهبری درس بگیرند و توجه خودشان را به این حوزه جلب کنند. وقتی رهبری با این همه دغدغه در حوزهای مختلف هر سال این جلسه را برگزار می‌کنند، سایر افراد و نهادها نباید بهانه‌ای برای توجه به حوزه شعر داشته باشند.

این شاعر انقلاب با اشاره به راهکارهای جلوگیری از تخریب زبان فارسی گفت: به نظر من وزارت ارشاد یا یک شورای عالی مرکب از وزارت ارشاد، صداوسیما، فرهنگستان، وزارت علوم، آموزش و پرورش، سازمان تبلیغات و نهادهایی از این طیف می‌توانند یک نهضت فرهنگی در سطح ملی برگزار کنند تا خطرهایی که زبان فارسی را تهدید می‌کند، کمی کاهش بیابد و ما شاهد بهبود اوضاع باشیم.
 
محدثی در تشریح جلسه روز گذشته رهبر انقلاب با شاعران گفت:‌ به نظرم شب گذشته یکی از بهترین جلسات سال‌های اخیر را تجربه کردیم؛ چراکه هم جلسه نظم خوبی داشت، هم تعداد زیادی شعر خوانده و از طرفی شعرهایی که خوانده شد، شعرهای خوب و قابل درکی بود و حضرت آقا هم اشاره کردند که همه شعرهای امشب خوب بود. یکی از نکات درخشان این جلسه اجرای خوب مرتضی امیری‌اسفندقه بود که در نخستین اجرای خود در جلسات شعرخوانی رهبر معظم انقلاب، عالی حاضر شد.
 
این شاعر مشهدی در پایان گفت: در سال‌های گذشته بدون هیچ توضیحی اسم شاعر را برای شعرخوانی می‌‌آوردند؛ اما مرتضی امیری‌اسفندفه با توجه به شناخت کاملی که به این حوزه دارد با احترام، معرفی و دعوت مناسب از شاعر او را برای شعرخوانی آماده می‌کرد. وی کمک کرد که فضای جلسه صمیمی و دوستانه باشد و به نظرم در اجرای مراسم بسیار موفق بود.

منبع خبر:
خبرگزاری ایبنا (IBNA)
سوالی داری بپرس